3 årsager til at du skal hyre polske håndværkere!

Aksel Hansen, Entreprenør, Tømrer, Konsulent

Vi skriver nu året 2019, og man har ikke engang stået på en byggeplads i ti sekunder, før man hører det polske sprog et sted i nærheden. Trods de polske håndværkeres enorme tilstedeværelse på de danske byggepladser, eksisterer der stadig masser af myter og skrøner om polakkens adfærd og kvaliteten af dennes arbejde. Som vi skal se om et øjeblik er mange af disse (især de negative) skrøner ikke sande, og her er 3 gode årsager til, at du skal hyre polske håndværkere til at udføre arbejdet! Denne artikel er baseret på mit eget arbejde som entreprenør (jeg lader mit firma forblive anonymt), samt min fortid som håndværker i et af landets bedste tømrerfirmaer. Og artiklen er ment som en hæder til håndværkere som altid gør vores projekter til noget helt særligt, og ophøjer kvaliteten til noget ud over det sædvanlige!

1. Bedst til prisen

Vi kan lige så godt gå til stålet med det samme. Polske håndværkere er billigere end de danske. ”Bedst til prisen” betyder dog ikke at de er billigst generelt. Der er flere andre befolkningsgrupper, som man ofte kan hyre endnu billigere arbejdskraft fra. Men sagen er, at sammenligner vi kvaliteten af arbejdet, med den givne pris for en hyret polsk håndværker pr. time, tilbyder et polsk entreprenørfirma altså ofte en bedre kvalitet i forhold til den forholdsvis lave pris, end et dansk firma gør. Danske håndværkere er kendt for tårnhøj kvalitet, men de er også tilsvarende meget dyre. Mange polske håndværkere kommer fra et land, hvor den gennemsnitlige løn for en håndværker ligger på (hvad der svarer til) omkring 40 kr/time, og en dansk hyre på 140 kroner i timen er derfor god, hvis den senere implementeres i et samfund med lavere forbrugsomkostninger.

2. Polen er ikke hvad det har været

Efter murens fald i 1989, efterfulgt af Sovjetunionens fald, var Polen et ødelagt land. På de sidste tredive år har de genopbygget deres land, og alt er i vækst. Uddannelser bliver bedre, middelklassen vokser og de fattige bliver generelt rigere. Derudover er de allerede nu på vej til at etablere en veludviklet velfærdsstat. Grundet de bedre uddannelsesmuligheder har flere og flere af de polsk-danske håndværkere også en faglært baggrund. Så i forhold til for tyve år siden, hvor man typisk automatisk regnede en polsk håndværker for at være ufaglært, er det sandsynligvis ikke tilfældet i dag, hvor et polsk tømrerfirma altså ofte vil bestå (og som minimum styret af) faglærte tømrere, arkitekter eller ingeniører. Det skal dog igen nævnes at prisen for at leje polske håndværkere ofte stadig er billigere end at leje danske håndværkere på trods af de uddannelsesmæssige forandringer.

3. Disciplin og arbejdsmoral

Før artiklen afsluttes skal det siges, at denne artikel ikke er ment som en kritik mod danske håndværkere. Internationale undersøgelser har flere gange vist, at den danske arbejdskraft generelt ligger i toppen over lande med høj arbejdsmoral. Danske håndværkere har disciplin, arbejdsmoral, og hvad der er vigtigst: en ejerskabsfølelse over deres eget arbejde, hvilket er med til at sikre god kvalitet. Pointen med dette sidste afsnit er at fortælle at polske håndværkere har den samme disciplin og moral. De er ofte enormt arbejdsomme og parat til at arbejde dag og nat for at gøre dit projekt til noget helt specielt. Og endnu engang skal det nævnes, at de gør det enormt billigt.

En varm anbefaling herfra

Til sidst vil jeg give en kadeaut til de håndværkere, som har hjulpet min egen entreprenørvirksomhed med at vokse eksponentielt gennem årene. Jeg har primært haft fornøjelsen af at arbejde sammen med den dansk-polske entreprenørvirksomhed Art-B, som beskæftiger sig med alt lige fra tømrer-arbejde og murer-arbejde til totalentrepriser. Fantastiske mennesker, med en ufattelig arbejdsmoral. De kan varmt anbefales herfra. Hvis nogen skulle være interesseret i at kontakte mig vedrørende artiklen, kan jeg kontaktes via min partner, Jakob Hansens email-adresse: jakob1234hansen@gmail.com